İntolerans Reaksiyon Seviyeleri
GAT Test intolerans raporunda “Yüksek Dereceli Reaksiyon, Orta Dereceli Reaksiyon ve Reaksiyon Yok” seviyeleri bulunur.
Reaksiyon seviyeleri bireyin bağışıklık sisteminin, o besine karşı verdiği tepkinin gücünü gösterir.
Bu seviyelere göre besinlerin tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
1. Yüksek Dereceli Reaksiyon (Kesinlikle Kaçınma)
Ne anlama gelir? Vücut bu besine karşı belirgin bir şekilde hassasiyet göstermektedir.
Tüketim Önerisi: Besinler tamamen diyetten çıkarılmalı.
Küçük miktarlar bile mide-bağırsak sorunları, aşırı şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı, cilt problemleri, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir.
Bu besinler yerine aynı besin grubundan alternatifler tercih edilmeli (Örneğin hayvansal süt yerine bitki bazlı süt.)
Genellikle eliminasyon diyeti ile 6 ay bu besinlerden uzak durulması önerilir. (Doktor/diyetisyen kontrolünde tekrar denemeler yapılabilir.)

2. Orta Dereceli Reaksiyon (Ölçülü Tüketim)
Ne anlama gelir? Vücut bu besine karşı belirgin ama orta düzeyde hassasiyet göstermektedir.
Tüketim Önerisi: Besinler seyrek ve kontrollü şekilde az miktarda tüketilebilir. Haftada 1–2 kez küçük porsiyonlarla denemek uygundur.
Belirtiler ortaya çıkarsa diyetten tamamen çıkarılmalıdır.
Bu besinler genellikle eliminasyon diyeti sırasında rotasyonlu olarak (Örneğin: 4 günde bir) tüketilebilir.

3. Reaksiyon Yok (Güvenilir Besinler)
Ne anlama gelir? Vücut bu besine karşı herhangi bir intolerans göstermemektedir.
Tüketim Önerisi: Bu besinler rahatlıkla tüketilebilir. Dengeli bir beslenmede ana besinler olarak kullanılabilir.
Beslenmede çeşitliliği korumak için tek bir besine aşırı yüklenmeden, farklı yiyeceklerle dengelenmesi tavsiye edilir.
Bağırsak sağlığına ve genel beslenme düzenine katkı sağlar, intolerans geliştirilmemesi için rotasyonlu (Çeşitlendirilmiş) beslenmek oldukça faydalıdır.

